Dobro je vedeti

na kaj morate biti pozorni pri nakupu manuka medu:

 

  1. Več kot 80% manuka medu prodanega po svetu je ponaredkov. Na Novi Zelandiji se po podatkih Ministrstva za primarno industrijo NZ, pridela približno 2000 ton manuka medu. Po svetu se ga proda več kot 10000 ton. Pomeni da več kot 8000 ton prodanega manuka medu, sploh ni manuka med. Gre za lažne označbe, največkrat so to nizkocenovni medovi v katere je primešano manj kot 10% manuka medu, manuka medu sploh ni ali pa je celo zamenjan s koruznim sirupom, kar pomeni tudi, da je v vseh primerih popolnoma neučinkovit.
  2. Celo čisti manuka med ni ustvarjen enako. Manuka grm raste povsod po Novi Zelandiji, vendar samo nekateri tipi manuka grmov iz nekaterih regij vsebujejo v nektarju cvetov Dihidroksiaceton – DHA iz katerega se v procesu zorenja razvije ključna protimikrobna spojina manuka medu, to je metilglioksal ali kratko MGO. Ravno zaradi MGO-ja je manuka med tako poseben in se razlikuje od vseh ostalih vrst medu na svetu.
  3. Veliko število oznak manuka medu, ki so nerazumljive in velikokrat namenoma zavajajo kupce npr.: NPA, K-FACTOR, TA, PA, ACTIVE, BIO-ACTIVE, ORGANIC, AAH, ITD. zraven je ponavadi še pripisana številka 5+, 10+, 16+, 22+, celo 70+ itd. Vse navedene označbe, ne vsebujejo podatka o ključni spojini manuka medu MGO – metilglioksal in kolikšna je njena vsebnost v pakiranju. Nekatera podjetja se sklicujejo na vsebnost cvetnega prahu, kar je ponovno zelo zavajujoče, iz dveh razlogov. Cvetni prah manuka grma je skoraj popolnoma identičen cvetnemu prahu kanuka grma in tudi če dejansko gre za cvetni prah manuka grma, če je vsebnost višja od 90% medu, kar pomeni da dejansko gre za manuka med pridobljen iz cvetov manuke, še to ne pomeni, da zagotovo prihaja iz regije v kateri cvetovi razvijejo DHA spojino iz katere se v procesu zorenja medu razvije ključna učinkovina metilglioksal –MGO. To pomeni da je lahko tudi 100% manuka med, ki ne vsebuje MGO neučinkovit. Ko so vodilne v podjetju, ki za svoje proizvode uporablja označbo K-Factor vprašali kakšne so vsebnosti ključne spojine metilglioksala, so dejali da teh meritev sploh ne opravljajo. Se pravi ne opravljajo meritev na ključno spojino, ki dejansko stoji za učinkovitostjo manuka medu. Pri tem velja poudariti tudi to, da veliko število podjetij kupce zavaja z informacijami kot so brez GSO, “Raw”- presen manuka med in podobno, vsak pravi manuka med, ki je bil pridobljen po najvišjih standardih, ki jih je določilo ministrstvo za primarno industrijo Nove Zelandije, je presen, brez GSO in ima več kot 90% cvetnega prahu manuka grma, saj mora iti skozi laboratorijski test, ki ga je določilo MPI Nove Zelandije. Vsi manuka medovi podjetja Manuka Health od MGO100+ in višje imajo več kot 90% vsebnost cvetnega prahu manuka grma saj je to podatek, ki določa samo to, da gre za monoflorni med.Vedno morate zahtevati podatek o vsebnosti MGO – ki je ključna sestavina za protimikrobno učinkovitost. Vsebnosti od MGO100+ (minimalno 100mg MGO na kg manuka medu) naprej so znanstveno dokazano protimikrobno učinkovite. Višja kot je vsebnost metilglioksala, močneje in pri več težavah se lahko uporablja.
  4. Edini certifikaciji, ki jima lahko zaupate sta MGO™ in UMF®. Če oznaka in številka na manuka medu nima enega izmed zgornjih certifikatov MGO™ ali UMF® enostavno gre za zavajanje kupca. Manuka Health je prvo podjetje na svetu in tudi tisto, ki je uvedlo certifikat MGO™ – oznaka na za moč manuka medu, ki zagotavlja učinkovitost ter enostavno in razumljivo razvrščanje in ocenjevanje. Gre za najenostavnejšo in najbolj razumljivo oznako, saj kupec zmeraj in takoj ve, katero moč izbrati za katere težave. Kar so dejansko potrdili tudi najbolj priznani znanstveniki na področju manuka medu. Med drugim tudi prof. dr. Thomas Henle, ki je s svojo epiko prvi na svetu ugotovil zakaj je manuka med drugačen od vseh ostalih medov in kaj je tista ključna spojina – metilglioksal.  Direkten korelacije med MGO in UMF ni možno potrditi saj gre pri UMF oznaki za presejalni test. Sicer tista prava podjetja, ki so v zvezi UMFHA opravljajo tudi meritve vsebnosti MGO in obstaja nekakšna vsesplošna lestvica koliko MGO-ja bi moral vsebovati vsak UMF faktor. Problem je samo v presejalnem testu saj je možnost napake 25% in tudi več in na kak način potem to razvrščajo.
  1. Samo manuka med, ki je bil proizvede, pakiran in označen na Novi Zelandiji, od podjetja, ki ima licenco zveze UMFHA – Unique Manuka Honey Association of New Zealand, je kvalificiran, da si pridobi certifikat, ki zagotavlja kakovost. Manuka Health je član zveze UMFHA. Vsa podjetja, ki so člani te zveze lahko vidite na spletni strani organizacije, če podjetja ni na seznamu, se izmika strogim pogojem, ki veljajo za manuka med in počne zadeve po svoje. (Manuka medovi pakirani na NZ bodo vedno prispeli v plastičnih lončkih največkrat temnih, ki so laboratorijsko preverjeni, da ne vsebujejo nikakršnih oporečnih substanc, to pa predvsem zaradi transportnih stroškov in varnosti pri transportu).
  1. Nizka cena ki drastično odstopa od ostalih. Cene manuka medu se vsako leto spreminjajo, zaradi vse večjega povpraševanja po tem čudežu narave in seveda omejitev pri proizvodnji pa so tudi žal vedno višje. Ker je manuka grm avtohton in uspeva samo na Novi Zelandiji je količina proizvedenega medu odvisna predvsem od ugodnih klimatskih razmer v regijah saj čebele lahko nabirajo nektar manuka grma samo od 2-6 tednov in dobrega gospodarjenja čebelarjev. Se pa v zadnjih nekaj letih giblje okoli 2000 ton na leto.
    Cene res kakovostnih manuka medov so približno enake gre za minimalna odstopanja 5-maksimalno 10% med pristnimi proizvajalci(tukaj so upoštevane realne vrednosti cen kjer ne gre za akcije, cene so povsod po Evropi po trgovinah enake, pri spletnih trgovinah so zadeve malce drugačne saj so odvisne od količin in marž ki jih dosegajo, določeni spletni giganti vam lahko ponudijo zelo nizko ceno nekateri tudi brez poštnine, res pa je da pri njih ne boste pridobili nobenih informacij, glede koristi, načinov uporabe in podobno, sicer bi morali imeti veliko zaposlenih strokovnjakov in cena ne bi bila več niti približno tako nizka, gre zgolj in samo za to da vam zadevo prodajo). Kozarčki manuka medu, ki vam obljubljajo navišjo raven terapevtskih lastnosti za zelo nižje vrednosti so po domače povedano nateg – čisto zavajanje. Manuka med ki se ga uporablja že kot pomoč pri vseh težavah s vsebnostjo MGO400+ (UMF13+, UMF15+) ima ceno od 50€ za 250g medu in višjo za primerjavo.

 

Podjetje mora imeti opravljen test v laboratoriju odobrenem od MPI(ministrstvo za primarno industrijo Nove Zelandije), ki testira manuka med na 5 ključnih sestavin, ki zagotovijo njegovo avtentičnost. Le ti manuka medovi imajo zagotovilo, da so res to, kar bi kupec rad dobil, če želi v rokah imeti kozarček pravega manuka medu. Pri Manuka Health podjetju se opravijo ti testi v akreditiranih laboratorijih po vseh najvišjih standardih. Manuka Health velja za trenutno vodilno podjetje na področju znanosti o manuka medu in propolisu iz Nove Zelandije na svetu. Spada tudi me tri najkvalitetnejše proizvajalce manuka medu na svetu. Več informacij lahko najdete na naši spletni strani www.manukamed.si ali direktno na strani proizvajalca www.manukahealth.co.nz (tudi podatke o tem katere spojine se natančno testirajo, in kateri so še dodatni testi ki jih pri podjetju opravijo, da zagotovijo najvišjo premium kvaliteto manuka medu).